Vandringsleder

Naturen är medicin för både själ och kropp. I Lundsbrunn finns det ett antal olika alternativ för rörelse och naturupplevelser. För dig som vill ta en enkel promenad i samhället bjuds du sommartid på en fantastiskt grönskande liten brunnspark, ett välskött elljusspår på 1,6 km och längst med byns gator utsikten av idylliska hus med charmiga trädetaljer och prunkande trädgårdar. Vinden susar och leker omkring dig, aspträdens fluffiga frön svävar i luften och lägger sig som små mjuka snödrivor bland gyllenblommande gullvivor. Vintertid är det tystare i byn, men en promenad är fortfarande inte fel och husen liknar närmast kristyrklädda pepparkakshus som kastar sina ljusspiror ut på snön från alla glödande ljus i fönstren. Lundsbrunn har dessutom både Sörboleden i Mariedalsravinen och är ett delmål i Pilgrimsleden.

Sörboleden, 2,8 km
Om du följer Dalavägen från kurorten ned till Mariedalsån kommer du till den gamla kvarnen och starten på en otroligt vacker vandringsled. Sörboleden är en riktig pärla som sommartid känns mer som en tropisk regnskog långt bort än en liten skog på “slätta”, detta tack vare sitt skyddade läge i dalen och de enorma träjonen som omfamnar spångbroarna och vattnet. Sörboleden är väl värd att upplevas året om. Vintertid är det en stilla oas, med knarrande vit snö under fötterna, porlandet från det svarta vattnet och ränder av rostrött järn som blodådror ur marken där du kan dricka direkt från källan.

Sörboleden är ett Natura 2000-område och naturreservat och är en viktig del i arbetet för den biologiska mångfalden. Här kan du bland annat få se blå kungsfiskare, strömstare och forsärla. OBS! Leden är inte anpassad för rullstol och barnvagn, men det finns en rastplats med fin utsikt precis innan spångarna smalnar av, i början av leden.

Pilgrimsleden, St:a Elins led
Pilgrimsleden går genom Lundsbrunn, sida vid sida en sträcka med Sörboleden. Hela vandringen kan göras i etapper som dagsutflykter eller som långvandring och är full av både historia och fantastiska naturupplevelser. Övernatta på Lundsbrunns Kurort och fortsätt din pilgrimsfärd efter en energigivande och god frukost!