SE
EN
DE

Vandringsleder

Vandringsleder

Vandringsleder i närområdet

Hos oss finner du långa, korta, spektakulära och unika vandringar som passar alla oavsett ambitionsnivå eller erfarenhet. Lundsbrunn har dessutom både Sörboleden i Mariedalsravinen och är ett delmål i Pilgrimsleden. Vi har vandringspaket som ska passa alla!

Här hittar ni en karta över leder i närområdet, klicka här

Sörboleden, 2,8 km
Om du följer Dalavägen från kurorten ned till Mariedalsån kommer du till den gamla kvarnen och starten på en otroligt vacker vandringsled. Sörboleden är en riktig pärla som sommartid känns mer som en tropisk regnskog långt bort än en liten skog på “slätta”, detta tack vare sitt skyddade läge i dalen och de enorma träjonen som omfamnar spångbroarna och vattnet. Sörboleden är väl värd att upplevas året om. Vintertid är det en stilla oas, med knarrande vit snö under fötterna, porlandet från det svarta vattnet och ränder av rostrött järn som blodådror ur marken där du kan dricka direkt från källan.

Sörboleden är ett Natura 2000-område och naturreservat och är en viktig del i arbetet för den biologiska mångfalden. Här kan du bland annat få se blå kungsfiskare, strömstare och forsärla. OBS! Leden är inte anpassad för rullstol och barnvagn, men det finns en rastplats med fin utsikt precis innan spångarna smalnar av, i början av leden.

Ledkarta & information

Pilgrimsleden, Husaby – Skara 26 km
Pilgrimsvandring har anor från Medeltiden då målen var platser som Jerusalem och Nidaros (Trondheim) medan det idag finns ett flertal pilgrimsleder runtom i världen. Då som nu så är det dock helande för både kropp och själ när tystnaden, det långsamma tempot och den vackra naturen inbjuder till eftertanke. Med andra ord en välbehövlig paus från den intensiva världen omkring oss.

Information

Pilgrimsleden, Falköping-Varnhem
Pilgrimsleden går genom Lundsbrunn, sida vid sida en sträcka med Sörboleden. Hela vandringen kan göras i etapper som dagsutflykter eller som långvandring och är full av både historia och fantastiska naturupplevelser. Övernatta på Lundsbrunns Kurort och fortsätt din pilgrimsfärd efter en energigivande och god frukost!

Ledkarta & information

 

Hällekis-Trolmen, 14km
Omväxlande led som tar dig längs vänerkanten med tillgång till härliga dopp, men också genom Kinnekulles vackra natur och förbi Råbäcks slott och Hällekis säteri med trädgård och café. Leden går via småstigar och vägar och är medelsvår. Munkängarna bjuder i maj och juni på ett hav av doftande ramslök, (men tänk på att du inte får plocka i naturreservatet!) och upp för stentrappan intill branten kommer du vidare till stenbrottet med en otrolig färgkontrast mellan de uråldriga röda kalkstensväggarna och det turkosblå vattnet från den lilla fiskesjön. Detta är en del av Biosfärleden som är en vandringsled som går längs Vänerns södra kant, mellan Mariestad och Läckö Slott. Leden tar dig genom ett vackert och varierande landskap med utsiktsplatser, skärgård, mysiga stadskärnor, historia, caféer och välbevarade skogsområden.

Ledkarta & information

Lasses familjeled, 3 km
Kort och enkel skogspromenad vid foten av Kinnekulle, nära Källby, med goda picknickmöjligheter. Ett mycket trevligt utflyktsmål för liten och stor. Leden börjar vid Lasse i bergets grotta, ett litet stenhus med det utskjutande berget som tak. På våren efter snösmältningen bjuder stigen längre ned på ett vackert litet vattenfall och ett myller av vitsippor.

Ledkarta & information

 

Sjöråsleden, 4 km
Leden börjas gärna vid Falkängens Hantverksby i Hällekis där man under säsong både kan se och köpa många olika konstverk och användbara föremål, det mesta av naturmaterial och allt skapat med kärlek och omsorg. Du fortsätter sedan vidare genom lövskog och längs ån där du kan ha turen att se bävrar, eller åtminstone deras flitiga arbete. Både platser att vila på för att njuta av naturen och lekvänliga ekar finns längs stigen.

Ledkarta & information

Kinnekulleleden, 45 km
En fantaskisk vandringsupplevelse som gärna tas i etapper över tre dagar och bjuder på kullens olika miljöer, historia och kulturarv. Övernatta på lämpliga vindskydds- eller tältplatser eller ta in på ett vandrarhem för natten. Det finns möjlighet till flera olika kortare rundslingor för den som inte vill vara ute så länge. Oavsett äventyrets omfattning är det skönt att åka tillbaka till Lundsbrunn när man kommit i mål och låta musklerna återhämta sig i vårt spa.

Ledkarta & information